Er det trygt å kombinere amitriptylin og alkohol?

Amitriptylin er en antidepressiv medisin som tilhører familien av rusmidler kjent som trisykliske. Det virker ved å øke nivåene av et hormonalt stoff som kalles serotonin i hjernen. Serotonin spiller en viktig rolle i regulering av humør, og utilstrekkelige nivåer av serotonin har vært assosiert med depresjon og andre stemningsforstyrrelser.

Dessverre tror mange mennesker at drikking mens man tar psykotrop medisinering er trygt, siden begge stoffene er lovlig tilgjengelige. Alkohol kan være farlig når det tas med en rekke medisiner, og amitriptylin er ikke noe unntak. I motsetning til andre medisiner som hjelper til med å regulere humør, er det ikke en stor sjanse for livstruende komplikasjoner fra å drikke mens du tar denne medisinen. Sikkerhetsproblemer kan oppstå med denne blandingen, og det er derfor pasientlitteraturen som følger med medisinen, anbefaler at pasientene ikke drikker i det hele tatt mens de tar det.

Flere årsaker gir utsigten til denne kombinasjonen farlig, hovedsakelig relatert til bivirkninger som kan oppstå ganske uforutsigbart. Blanding av amitriptylin og alkohol kan øke sjansene for å oppleve negative bivirkninger fra medisinen. Uønskede bivirkninger som har blitt sett hos personer som tar dette stoffet, inkluderer kvalme, magesmerter og døsighet. Disse samme effektene kan ofte skyldes å drikke alkohol, og kombinasjonen av alkohol og amitriptylin gjør at disse effektene oppstår med en mye større frekvens.

Andre effekter som skyldes alkoholforbruk kan bli mye mer uttalt når amitriptylin og alkohol tas sammen. Sakte reaksjoner på ytre stimuli, problemer med dømmekraft og høyereordens tanke og dårlig motorstyring kan alle være produktene til å drikke overdreven alkohol. Disse effektene kan bli enda mer tydelige når man kombinerer amitriptylin og alkohol. På grunn av den additiv effekten av disse to stoffene, kan disse typer bivirkninger oppstå ved å drikke relativt små mengder alkohol.

Det er mulig for folk å bruke tungt maskineri og kjøre mens du tar dette antidepressiva, etter at en person vet hvordan de reagerer på det og har blitt vant til bivirkningene. Uforutsigbarheten av bivirkninger som kan oppstå ved å drikke med denne medisinen, betyr at disse aktivitetene kanskje ikke er engasjert sikkert etter engang en drink. Til tross for at mange lover tillater et lite alkoholinnhold i blodet mens du kjører, kan blanding av amitriptylin og alkohol i en hvilken som helst mengde fortsatt være farlig. Selv aktiviteter som ikke involverer maskiner, men som krever intens konsentrasjon, kan ikke fullføres ordentlig etter å ha drukket og tatt denne medisinen.