Er det trygt å kombinere klaritromycin og alkohol?

Det er ingen spesifikk anbefaling mot kombinering av klaritromycin og alkohol, selv om pasientene kanskje vil unngå overdreven drikking som en generell medisinsk forholdsregel. Mens noen medisiner kan samhandle med alkohol for å metabolisere til forskjellige priser, er dette ikke blant dem; sosialt drikking bør ikke forårsake noen ekstra helserisiko mens du tar klaritromycin. Pasienter som oppdager en dårlig reaksjon når de tar klaritromycin med alkohol, kan diskutere det med en lege for å avgjøre om de skal slutte å drikke i løpet av behandlingen. Det kan også forklares av en annen interaksjon, som en annen medisin som forstyrrer virkningen av antibiotika.

Studier av klaritromycin og alkohol viser ingen tegn på uønskede interaksjoner mellom de to. Medisinen bør forblir effektiv, med passende konsentrasjonsnivåer i kroppen, og vil bli utskilt normalt. Et potensielt problem er at dette antibiotika har en historie med mild vekselvirkning med grapefruktjuice, noe som kan forstyrre metabolismen. Folk som drikker cocktailer med grapefruktjuice kan potensielt oppleve et problem, og vil kanskje unngå grapefruktprodukter så lenge de er på klaritromycin.

Pasienter bør ikke hoppe over en dose av dette antibiotika fordi de har hatt noe å drikke, siden det er viktig å holde nivåene i kroppen så konsekvente som mulig, og det er ingen umiddelbar risiko ved kombinering av klaritromycin og alkohol. Folk bør prøve å ta dosene rundt samme tid hver dag, og det kan bidra til å bære en pilleboks for å sikre at den blir tilgjengelig til rett tid. Hvis en pasient kaster opp etter å ha tatt klaritromycin, kan en lege eller apotek gi informasjon om hvorvidt dosen skal gjentas eller vente til neste, basert på hvor lenge det har vært og hva pasienten måtte spise. Det kan ha metabolisert nok til at pasienten fikk fordelen av dosen, og å ta en annen kan resultere i en overdose.

Overdreven drikking kan være et problem, ikke nødvendigvis fordi det er et bestemt problem med klaritromycin og alkohol, men fordi det er knyttet til andre helseproblemer. Pasienter som drikker tungt og har problemer med å kontrollere alkoholinntaket, kan være i fare for komplikasjoner, inkludert skader som følge av dårlige avgjørelser, underernæring og leverskade. Folk som ikke er sikre på om de har et drikkproblem, kan bruke et selvvurderingsverktøy eller snakke med en lege for å lære mer. En helsepersonell kan også tilby råd og informasjon om drikkevaksopsjoner.