Er det vondt å fryse vorter?

Hudvorter er vanligvis forårsaket av et virus, og er ofte tilbakevendende. En vorte kan fjernes på ulike måter, og blir ofte behandlet ved å fryse den på et legekontor. Kjent som kryokirurgi, denne metoden som brukes til å fryse vorter kan være litt smertefull. Det kan forårsake en sviende følelse som området blærer, og deretter kan det behandlede området bli nummen. En kald følelse blir ofte etterfulgt av en brennende følelse etter at instrumentet er fjernet og huden varmes opp igjen. Anordningen som brukes for prosedyren er typisk fylt med flytende nitrogen.

Når en prosedyre utføres for å fryse vorter, blir området vanligvis rød og begynner å blistere. Det kan være litt smerte i opptil noen timer. En svimlende følelse er noen ganger også følt. Smerten faller ofte over tid eller med over-the-counter medisiner, med mindre det er komplikasjoner. En blister som vanligvis dannes etter operasjonen, bør stå alene, hvis den er ødelagt for tidlig, kan dette være smertefullt og kan også forårsake infeksjon.

Vanlige typer vorter på hender og føtter kan behandles ved frysing. Plantarvorter på føttene kan imidlertid få problemer med å helbrede dersom det legges for mye press på dem. Vorter i andre områder kan være forbundet med en annen tilstand, og kan muligens kreve andre behandlinger. Etter en prosedyre for å fryse vorter er det generelt viktig å la området helbrede og vorten faller av seg selv. Vorten kan ellers vokse tilbake dersom viruset rømmer inn i den omkringliggende huden.

Over tid er det liten eller ingen smerte som området helbreder. En person kan dusje eller delta i hans eller hennes vanlige aktiviteter. Noen ganger ses en liten forskjell i hudfarge i det behandlede området, men det er generelt ingen arrdannelse. I noen få tilfeller kan det være nødvendig med flere behandlinger for å fryse vorter. Noen vorter kan behandles hjemme med en sur gel og klebrig pute, noe som kan minimere antall behandlinger som kan være nødvendig.

Det finnes andre måter å behandle vorter, for eksempel laseroperasjon og jevne salver som kan påføres huden. Det er viktig å konsultere en lege før kirurgi for å fryse vorter. Frysing kan være et godt alternativ i mange tilfeller, men avhengig av vorten, kan andre behandlinger være tilgjengelige. Kirurgi kan noen ganger unngås når det er behov for å bli kvitt et vorte.