Er ticks farlig?

Ticks kan absolutt være farlig for mennesker, spesielt babyer, sammen med dyr som katter og hunder. Som mange andre blodsugende parasitter kan flåttene spre sykdommer mellom deres ofre, og noen av disse sykdommene kan være svært alvorlige. Av denne grunn er det viktig å prøve å unngå tippebitt, og å forsiktig fjerne og bevare feilene dersom noen blir bitt, slik at best mulig behandling kan gis.

Hundrevis av kryssarter finnes over hele verden, men bare en håndfull av disse er kjent for å bære sykdommer som kan være farlige. De bor vanligvis i skrubbe og skogsområder, og hopper til varmblodige pattedyr for å mate på blodet. De fleste biter skje mens folk er camping, fotturer, jobber i skogen eller jobber på gården.

I utgangspunktet forårsaker en bit vanligvis irritasjon og betennelse som kan føre til kløe. Noen mennesker opplever allergier, forårsaket av sensibilisering mot visse proteiner forbundet med flått, og de kan oppleve en rekke symptomer fra utbrudd av utslett for å puste opp. Bittene har også potensial til å bli smittet, akkurat som enhver annen form for skade som bryter mot huden, og hvis deler av krysset blir igjen inne i bitt, kan disse feste og fremme infeksjon også, selv om bitt er godt brydde seg til.

Lyme sykdom, forårsaket av en bakteriell infeksjon, er sannsynligvis en av de mest kjente medisinske forholdene forbundet med disse critters. Imidlertid kan de også forårsake Rocky Mountain spottet feber, Colorado tick feber, anaplasmose, tularemi, Ehrlichiosis, powassan, Babesiosis, og kryssbåren encefalittvirus. Disse sykdommene kan forårsake en rekke symptomer og medisinske problemer, og i noen regioner i verden er de endemiske i lokalbefolkningen, noe som gjør biter spesielt farlig i disse områdene.

Hvis noen er bitt av et kryss, bør buggen forsiktig fjernes med pinsett for å sikre at parasitten og munndelene er helt fjernet. Folk som ikke er komfortabel med å gjøre dette, kan spørre en lege om hjelp. Kroppen skal oppbevares i en liten beholder eller pose hvis bitt blir betent eller symptomer som tyder på infeksjon, slik at kroppen kan inspiseres under et mikroskop. Biter skal renses med varmt vann og såpe, og det er viktig å holde øye med bitt for tegn på irritasjon eller betennelse, og å søke behandling på riktig måte.

Biter kan forebygges ved bruk av aktuelle spray som avviser bugs, og ved å ha tykke, tunge klær som helt dekker kroppen, noe som gjør det vanskelig for ticks å låse på. Klær og hår bør skylles grundig og børstes etter turer i skogen for å fjerne parasittene, og dyr bør også kontrolleres regelmessig for tegn på biter. Disse parasittene er spesielt funnet av varme, mørke folder av hud som armhulene og albuene, noe som gjør det kritisk å undersøke disse områdene med forsiktighet.