Fungerer akupunktur virkelig?

Å prøve å svare på om akupunktur faktisk fungerer, er veldig utfordrende. For det første brukes øvelsen i et bredt spekter av applikasjoner, og dedikerte utøvere kan hevde at gjenbalansen av qi, kroppens energifelt, vil fikse nesten alt. Dette er tydeligvis ikke sant, og manglende evne til å se resultater for mange forskjellige typer medisinske forhold har blitt bevist.

Likevel, et teppe “nei” til spørsmålet om akupunktur faktisk fungerer, er ikke lett å gi heller. Noen vitenskapelige tester har vist noen begrenset effektivitet når det gjelder å behandle noen få forhold. Videre er det de mange som anekdotisk hevder at denne behandlingen hjalp dem med tilstander som revmatoid artritt, høyt blodtrykk, generalisert angstlidelse, og listen fortsetter.

US National Institute of Health konkluderte i 1998 at denne behandlingen kan ha noen fordeler, og bruken av den kan bli utvidet til tradisjonell medisin i enkelte applikasjoner. Rapporten konkluderte imidlertid med at flere studier var påkrevd.

I 1999 undersøkte British Medical Journal nærmere 50 studier av akupunktur gitt for å øke healing etter slag. Prøven viste effektivitet som varierte fra mild til meget effektiv. Cecil Adams, forfatter av The Straight Dope konkluderer med at kinesiske forskere bare publiserte positive resultater. Det er et ganske stort sprang å ta når det ikke foreligger bevis for at resultatene hadde blitt manipulert.

Adams påpeker imidlertid at American Journal of Acupuncture viser at forskning ikke klarer å vise sin effektivitet. Konklusjonen av journalen er at kliniske forsøk ikke kan være en tilstrekkelig test av en praksis med en helt annen type metodikk og filosofi.

Med andre ord, østlig medisin kan kreve forskjellige kliniske studier enn vestlig medisin. Denne konklusjonen virker litt rar, og svekker argumentet om at akupunktur faktisk fungerer. Hvis det gjør det, bør det være klinisk verifiserbart.

Hvor folk ikke har hatt glede av vestlig medisin, ser de ofte på alternative løsninger som akupunktur. Det kan ikke nektes at noen mennesker drar nytte av denne behandlingen. Det er imidlertid vanskelig å si hvor mye fordel man vil oppnå, om noen. Noen ganger tro på at noe vil fungere, fungerer så vel som behandlingen, som kalles placebo-effekten. Når folk har mistet troen på tradisjonell medisin, kan de finne tilstanden deres bedre når ikke-tradisjonell medisin er forsøkt.

Bare å bli fortalt at akupunktur vil hjelpe, når vestlige leger tilbyr ingen løsninger, er det ofte nok for sinnet å mentalt forbedre en persons tilstand, spesielt når det er smerterelatert. Dette er fordi oppfatningen er definitivt knyttet til mengden smerte man føler. Faktisk tilbyr mange klinikker nå en kognitiv atferdsmessig tilnærming til smertebehandling, som klinisk har vist seg å være mer effektiv enn akupunktur.