Hvor effektiv er diazepam for søvnløshet?

Diazepam er en type benzodiazepin, en klasse med stoff som forårsaker sedasjon, muskelavsla, og en reduksjon i angst. Selv om bruk av diazepam for søvnløshet kan være effektiv på kort sikt, er det mange mulige bivirkninger for denne medisinen. Det kan være vaneformende og kan forårsake flere bivirkninger, som for eksempel døsighet eller tretthet på dagen.

Også kjent under merkenavnet Valium, blir diazepam ofte brukt til å avlaste angst og er effektivt på kort sikt for søvnløshet forårsaket av angst. Det kan også hjelpe folk som lider av panikkanfall. Denne medisinen er en muskelavslappende, og den brukes til å kontrollere muskelkramper eller anfall. Det kan også brukes til å kontrollere agitasjon fra uttak av alkohol og behandle noen av symptomene på irritabel tarmsyndrom.

Effekten av diazepam for søvnløshet ved bruk i korte perioder er veletablert. Dens effektivitet minker imidlertid over lengre perioder. Pasienter som tar benzodiazepiner i lang tid kan også utvikle toleranse mot medisinen, noe som betyr at de ikke lenger føler effekten så sterkt.

Benzodiazepiner som diazepam er vanedannende, noe som betyr at folk som tar medisinen, kan komme til å stole på det og lider av uttak når de slutter å ta det. Det er også mulighet for at folk kan misbruke dette stoffet. Selv om diazepam kan være effektivt, brukes det ofte som en siste utvei, hvis andre medisiner for søvnløshet ikke virker.

Denne typen stoff bidrar til å behandle søvnløshet ved å endre søvnmønstre på flere måter. De øker søvnvarigheten, men kan også forårsake døsighet om dagen. Diazepam for søvnløshet hjelper folk som sovner raskere. Det reduserer også nattetid, noe som gir en dypere og mer avslappende søvn.

De vanligste bivirkningene av diazepam inkluderer døsighet og tretthet, noe som kan oppstå selv om en person får en full og avslappende natt søvn ved å ta diazepam for søvnløshet. Denne medisinen kan også forårsake svakhet eller svimmelhet. Det kan føre til endringer i appetitt, kvalme eller diaré, noe som kan føre til vekttap. Mer alvorlige bivirkninger av diazepam inkluderer anfall, pustevansker eller uregelmessig hjerterytme. Personer med disse bivirkningene bør kontakte lege umiddelbart.

Diazepam kan brukes til å behandle utvinning av alkoholikere som lider av angst, agitasjon eller søvnløshet. Det er vaneformende, men det er derfor vanligvis bare brukt når andre medisiner har mislyktes. Det er sikrere alternative medisiner for søvnløshet som vanligvis er første valg av behandling.