Hvor effektiv er doxycyklin for mrsa?

Det er en rekke store utfordringer ved behandling av bakteriene kjent som meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA). Denne spesielle bakterien er immun mot mange konvensjonelle antibiotika-behandlinger som vanligvis brukes til å drepe mikrober. Doxycyklin, et kraftig antibiotikum som forstyrrer proteinproduksjonsevnen til bakterier, har vist seg å være effektiv mot de fleste stammer av denne smittsomme organismen. Av denne grunn er å ta doxycyklin for MRSA-infeksjoner en av de første linjebehandlingene som anbefales av mange leger.

Hud- og mykevevsinfeksjoner (SSTIs) er en av måtene MRSA ofte presenterer hos pasienter. Disse infeksjonene kan innebære forskjellige stammer av MRSA-bakteriene. Legene vil vanligvis foreskrive doxycyklin for MRSA som forårsaker SSTI, fordi denne medisinen vanligvis kan drepe de fleste bakteriestammer. Derfor negerer bruken av behovet for å identifisere en eksakt bakteriell belastning og bestemme hvilke antibiotika som er effektive mot denne variasjonen. Den lave kostnaden ved dette antibiotikumet betyr at lokalsamfunn enkelt kan bruke det til å bekjempe epidemier.

Forskning har vist at bruk av doxycyklin til behandling av MRSA kan gi positive resultater mesteparten av tiden. En studie hvor pasienter med SSTI ble behandlet med forskjellige typer antibiotika effektive mot MRSA viste at bare doxycyklin hadde en 100% suksessrate for behandling. Alle pasienter som fikk doxycyklin opplevde en fullstendig lindring av infeksjonen etter 14 dagers behandling. Selv blant MRSA-stammer som er resistente mot flere typer antibiotika, har denne medisinen en suksessrate på 80% til 95% for behandling.

Mange antibiotika gitt i en sykehusinnstilling administreres via en intravenøs (IV) rute. Doxycyklin for MRSA gis i en oral tablettform, på grunn av dets styrke og evne til å bli fullstendig absorbert i blodet. Denne medisinen har en relativt lang halveringstid på 18 til 22 timer, eller tiden det tar kroppen å bryte ned og utelukke halvparten av en gitt mengde medikament. En lang halveringstid betyr at doxycyklin ikke trenger å bli tatt mer enn en gang hver dag. I sin tur øker sjansene for pasienter som tar medisinen regelmessig til infeksjonen er fullstendig behandlet.

Bivirkninger kan oppstå når du tar doxycyklin for MRSA. Disse bivirkningene kan inkludere kvalme, hodepine og diaré. Noen av disse bivirkningene kan forveksles med symptomer på selve infeksjonen, så det må være nøye med hensyn til når disse effektene oppstår. Svimmelhet og ekstrem hodepine kan være tegn på alvorligere helseproblemer, og bør rapporteres til lege dersom de oppstår.