Hvor effektivt er ciprofloxacin for lungebetennelse?

Effektiviteten av å ta ciprofloxacin for lungebetennelse er i stor grad avhengig av den spesielle bakteriestammen som forårsaker sykdommen. Ciprofloxacin, som vanligvis kalles Cipro®, tilhører fluorokinolon-gruppen av antibiotika, som ofte brukes til å behandle respiratoriske infeksjoner på grunn av det brede spekteret av bakterielle organismer de ødelegger. Quinoloner er imidlertid ikke effektive mot sopp- eller virusinfeksjoner. Ciprofloxacin kan produsere en rekke bivirkninger og har vært assosiert med økt risiko for tendinitt eller senesbryt.

Ifølge forskningen forårsaker Staphylococcus aureus og Streptococcus pneumoniae de fleste lungebetennelse tilfeller. Studier indikerer at ciprofloxacin kun er effektivt mot disse bakteriestammer hvis de ikke er penicillin eller meticillinresistente. Det er imidlertid effektivt mot mange andre bakterier som forårsaker pneumonier, inkludert Haemophilius influenzae, Moraxella catarrhalis og Pseudomonas aeruginosa. Foruten forskrivning av ciprofloxacin for lungebetennelse, bruker leger ciprofloxacin for bihulebetennelse, hud- og strukturinfeksjoner, bein- og leddinfeksjoner og urinveisinfeksjoner. Denne medisinen brukes også til å behandle miltbrann og tyfusinfeksjoner.

Tilgjengelig i belagt tablett, oral suspensjon og intravenøs oppløsning eliminerer ciprofloxacin mottakelige bakterielle infeksjoner ved å forstyrre enzymene topoisomerase II og IV. Uten disse vitale komponentene er bakterier ikke i stand til å reparere, replikere og transkribe deoksyribonukleinsyre, ofte kalt DNA. Pasienter tar vanligvis den foreskrevne dosen to ganger daglig, hver 12. time, i en bestemt tidsperiode.

Pasienter kan ta ciprofloxacin med eller uten mat, men absorpsjonen øker når de spises sammen med et måltid. De som krever aluminium- eller magnesiumholdige antacida bør ta disse preparatene enten to timer før eller etter å ta ciprofloxacin for lungebetennelse. Kalsium, jern og sink hemmer også riktig absorpsjon av legemidlet. Legemidlet, i seg selv, forstyrrer koffeineliminering. Ciprofloxacin interagerer med mange vanlige foreskrevne medisiner, inkludert blodfortynnere, orale diabetiske formuleringer og beslagsmedisiner.

De vanligste bivirkningene som pasientene opplever når de tar ciprofloxacin for lungebetennelse er diaré, kvalme og oppkast. Gjærinfeksjoner og forverrede gastrointestinale symptomer assosiert med clostridiumbakteriene kan også forekomme. Pasienter som bruker ciprofloxacin, kan også oppleve svimmelhet, nervøsitet, ekstrem tretthet eller søvnløshet. Alvorlige bivirkninger inkluderer allergiske reaksjoner, bein og leddstivhet, uregelmessigheter i blodtrykket og hjerte-dysrytmier.

Risiko assosiert med ciprofloxacin inkluderer muligheten for å utvikle betent eller knuste sener, og pasienter i alle aldre kan utvikle irritasjon eller hevelse rundt leddene. Achillessenen er oftest påvirket, men symptomer kan oppstå i hånd, tommel, biceps eller skulder. Pasienter med leddgikt som deltar i fysisk anstrengelse, eller som tar kortikosteroider i løpet av behandlingen, har generelt høyere risiko. Tilstanden kan også forekomme hos eldre og hos organtransplantasjonspatienter.