Hvor vanlig er spotting etter en hysterektomi?

Spotting etter en hysterektomi er vanlig i fire til seks uker etter operasjonen. Under prosedyren fjernes organer fra magen, og dette krever tid for å helbrede. Gjenopprettingstid vil variere mellom pasientene, men blødning skal redusere og til slutt stoppe mens kroppen helbreder.

Nøkkelen til normal spotting er i volum og type blod. Spotting refererer til en liten mengde blod som dukker opp på toalettpapir eller på undertøy. Utladning etter hysterektomi er vanligvis svakt rosa eller brun. Lys rødt blod er friskt blod som kommer fra en kilde som for tiden bløder. Vesentlig frisk blødning er ikke typisk. Tung blødning regnes ikke som vanlig etter en hysterektomi og bør diskuteres med en medisinsk faglig.

Hvis blødningen fortsetter utover de seks til åtte ukers mark, kan det hende at det kreves lege for å finne kilden. En subtotal hysterektomi eller fjerning av bare en del av det kvinnelige reproduktive systemet, kan ikke føre til at menstruasjonssykluser stopper. Hvis dette er tilfelle, vil vanlig månedlig blødning fortsette til overgangsalderen.

En total hysterektomi inkluderer ofte fjerning av alle kvinnelige reproduktive organer, inkludert livmor, eggleder og eggstokk. Livmorhalsen blir oftest sydd lukket. Under samleie er spotting vanlig hvis livmorhalsen fortsatt helbreder. Vaginal tørrhet i samleie kan også føre til spotting etter en hysterektomi.

En gradvis reduksjon av blodvolumet etterfulgt av en plutselig økning i blødningen kan være et tegn på medisinsk nødsituasjon. I dette tilfellet bør pasientene se en beredskapslegen eller søke en umiddelbar avtale med en gynekolog. En bekkenundersøkelse kan utføres for å utelukke rive av skjeden eller livmoderhalsen. Andre medisinske prosedyrer, for eksempel en datastyrt topografi (CT) skanning, kan også bestilles.

Noen kvinner velger å bruke beskyttende pads etter en hysterektomi for å absorbere flekker. Sanitære servietter og panty liners anses å være sikre for bruk etter operasjon. Tamponger anbefales imidlertid ikke av gynekologer eller kirurger, spesielt hvis livmorhalsen ble sydd lukket under operasjonen.

Ulike opptaksavtaler kan være påkrevet etter en hysterektomi. Under disse er det viktig å snakke med lege om spotting, blodvolum og blodets farge. Å holde oversikt over blødningen kan hjelpe en pasient til å huske hvor ofte det er og hvor mye blod som er gått for å bli rapportert ved neste kontroll.