Hvordan behandler jeg bruskbetennelse?

Chondritis, eller bruskbetennelse, kan påvirke hvilken som helst del av kroppen der brusk eksisterer. Noen vanlige typer inkluderer osteokondrit, som påvirker leddene, og kostokondritis, som oppstår i bruskene i ribbenene. Tilstanden kan forårsake smerte, hevelse og stivhet i det berørte området. Ofte krever det lite eller ingen behandling og løser seg selv, men det er flere mulige måter å behandle bruskbetennelse for å minimere ubehag og fremme helbredelse.

En av de mest grunnleggende behandlinger for bruskbetennelse er hvile. Fysiske aktiviteter som forverrer den berørte brusk bør minimeres eller unngås, og det kreves til og med å immobilisere det berørte området. Ved å begrense bevegelsen til det betente området kan smerte og belastning unngås, og bruskene får lov til å helbrede.

En annen enkel måte å behandle brusk betennelse ved å bruke varme eller kulde, avhengig av hvilken som gir personens lettelse. En ispakke påført det berørte området kan bidra til å redusere hevelse og smerte. Alternativt kan en varmepute satt til lav varme også arbeide for å behandle symptomer.

Enkelte medisiner brukes også til å behandle bruskbetennelse. Nonsteroidal anti-inflammatoriske stoffer, eller NSAIDs, bidrar til å redusere smerte og minimere betennelsen. Skudd av kortikosteroider kan gis i den berørte beliggenheten dersom NSAID ikke er effektive. I noen tilfeller kan andre typer legemidler, som muskelavslappende midler, lokalbedøvelse, og til og med noen typer antidepressiva, brukes til å gi smertelindring. Hvis betennelsen er forårsaket av en infeksjon, kan det være nødvendig med antibiotika.

Selv om hvile og unngå overbruk av det berørte området anbefales, kan enkelte fysiske aktiviteter være nyttige for å behandle bruskbetennelse. Lette, effektive øvelser som å gå eller svømme, så lenge de ikke forverrer symptomene, kan bidra til å opprettholde en viss fleksibilitet og øke personens generelle følelse av velvære. Fysioterapi kan brukes til å opprettholde bevegelsesområde og øke muskelstyrken for å støtte berørte ledd.

Noen ekstreme tilfeller kan trenge operasjoner for å rette opp problemet. Hvis inflammet brusk ikke reagerer på andre, mindre invasive behandlinger, kan det bli nødvendig å fjerne det. I tilfelle av osteochondritis dissecans, hvor beinet i leddet er skadet sammen med brusk, kan pasienten bli alvorlig påvirket av smerte og tap av mobilitet. Hvis de andre behandlingene nevnt ovenfor ikke virker, kan artroskopisk kirurgi være det beste alternativet for å reparere skade.