Hvordan behandler jeg coccyx smerte?

Coccydynia er et medisinsk begrep gitt til smerte og betennelse som involverer coccyxen, mer populært referert til som halebenet. Coccyx smerte kan skyldes traumatisk skade som involverer ryggraden, men i de fleste tilfeller er den eksakte årsaken aldri funnet. Behandling er rettet mot å gi smertelindring og hjelpe pasienten til å gjenvinne normal mobilitet så raskt som mulig. Noen behandlingsmuligheter inkluderer hvile, livsstilsendringer og medisiner. Av og til kan kirurgisk inngrep bli nødvendig, spesielt i tilfelle en traumatisk skade på området.

Det første trinnet i behandling av coccyx smerte er å unngå å sitte i lengre perioder hvis det er mulig. Dessverre er det vanligvis relativt enkelt å følge dette rådet fordi sitteplasser generelt fører til at smerten økes kraftig. Når sitte blir nødvendig, bør stolen være godt polstret for å hjelpe putehalsbenet. Det finnes ulike typer halehalsputer, og pasienten må kanskje eksperimentere for å se hvilken type som fungerer best.

Legene er ofte forskjellige med hensyn til bruken av varme- eller isterapi for behandling av smerte og betennelse. Det har blitt rapportert suksesser med hver behandlingsmetode, så det anbefales ofte at pasienten bruker den mest komfortable metoden. Uansett om du bruker varme eller is, anbefales det vanligvis å bruke denne typen terapi i ikke mer enn 15 minutter om gangen, og gjenta applikasjonen tre til fire ganger per dag.

Ikke-reseptbelagte smertestillende midler som ibuprofen eller acetaminofen kan bidra til å avlaste alvorlighetsgraden av coccyx smerte. Mange pasienter foretrekker ibuprofen på grunn av dets antiinflammatoriske egenskaper. I noen tilfeller kan reseptbelagte medisiner brukes til å bekjempe smerten. Steroid injeksjoner er noen ganger gitt i et forsøk på å gi langsiktig lindring fra coccyx smerte.

En massasje terapeut eller kiropraktor kan være i stand til å bidra til å gi litt lettelse for coccyx smerte. Massasjeterapeuten kan massere musklene rundt halebenet, noe som ofte resulterer i lettelse. En kiropraktor, derimot, kan hjelpe ved å utføre intern manipulasjon. Dette gjøres ved å plassere en hansket finger i anus og manipulere halebenet fra innsiden av kroppen. Hvis det har vært betydelig skade på coccyxen, spesielt som et resultat av en traumatisk skade, kan det være nødvendig med kirurgi for å reparere skade på bein, muskler eller nerver i bakbenet.