Hvordan behandler jeg en brukket pinky toe?

Hvis du mistenker at du har en knust tåne, er det første trinnet i behandlingen å få det vurdert av en lege. Ofte er denne typen brudd enkel og kan behandles med minimal, ikke-invasiv intervensjon som for eksempel antiinflammatoriske medisiner, ising av området og “kompis taper” tåen. I enkelte tilfeller kan brukket være mer komplisert og må kanskje settes eller til og med kreve kirurgi. Selv om brukket tå har blitt undersøkt av en lege, kan det hende du må få en annen mening om behandling ikke hjelper. Det kan være uoppdagede problemer som hindrer riktig helbredelse.

Oftest når en knust tåne oppstår, skyldes det et alvorlig slag eller traumer som å knytte tåen veldig hardt eller slippe noe tungt på det. Denne typen ødelagt tå kalles en traumatisk brudd og kan forekomme i noen av de flere beinene som består av pinky eller mer enn en. Hvis du tror at din pinky toe er ødelagt, er det første skrittet å få skadet sjekket ut av en medisinsk profesjonell. Det er viktig å få tåen undersøkt for å avgjøre hvilken type pause som har skjedd. Ofte vil legen anbefale typisk hjemmebehandling, men avhengig av bruddet kan det være nødvendig med ekstra behandling.

De vanligste anbefalingene for behandling av en brukket pinky toe involverer enkle rettsmidler som kan implementeres hjemme. Brutte tær utvikler vanligvis hevelse og fargerike blåmerker så hyppige påføringer av is, i tillegg til å holde foten forhøyet, anbefales vanligvis å minimere disse symptomene. Et annet viktig element i behandlingen er antiinflammatoriske medisiner, noe som vil redusere hevelse og lindre smerten. Broken bein trenger støtte og minimalisering av bevegelse under helbredelse, og derfor anbefales pasienter å bruke støttende, stive sko. Det anbefales også ofte å “buddy tape” fraktured toe til den ved siden av den ved å pakke bånd rundt dem begge. Dette gjør at nabosifret siffer kan fungere som en skinne, og derved gi støtte og redusere bevegelse.

I enkelte tilfeller kan en brukket pinky tå trenge ekstra behandling. Noen ganger kan det oppstå en komplisert brudd, og benbensene strekker seg ikke, en roterer, eller det er betydelig separasjon. I disse tilfellene må benet må justeres, eller settes slik at det kan heles ordentlig, eller kan til og med kreve kirurgi for å sette inn pinner for å koble brikkene igjen. Hvis tåen ble undersøkt ved skade, men ikke synes å være helbredende, få en annen mening med røntgenstråler. Benet kan ikke koble til igjen, eller strikke, i seg selv, og det kan være nødvendig med medisiner eller kirurgi for en fullstendig gjenoppretting.