Hvordan behandler jeg en hovne nese?

En hovne nese oppstår ofte etter operasjon på nesen eller etter en skade, for eksempel fra å spille sport. Hvis nesen er hovent så mye at det blir vanskelig å puste eller er ekstremt smertefullt, er det en god ide å besøke en lege for å utelukke brudd. I tillegg, hvis symptomene ikke begynner å bli forbedret innen en dag eller to, kan det være nødvendig å besøke en lege også, da det alltid er bedre å feile på forsiktighetssiden.

Hvis imidlertid hovne nesen oppstår fra kirurgi eller en enkel støt til nesen, er det noen ting å gjøre for å behandle det. Hvis nesen fortsatt bløder fra en skade, klyver du neseborene med et vev i omtrent fem minutter, men ikke tapp hodet tilbake, noe som kan føre til at du svelger blodet. Dette kan føre til kvalme. Hvis blødningen ikke stopper i rimelig tid, besøk nødstedet.

Når blødningen har stoppet, hvis det bløder i det hele tatt, kan antiinflammatorisk medisinering som finnes i apotek, bidra til å lindre hevelsen. Pass på at du alltid følger doseringsinstruksjonene på flasken. I tillegg er det viktig å holde hodet høyt. Ikke ligg flatt på ryggen eller på en enkelt pute, men prøv å hvile og sove i en vinkel for å hindre at blodet samles i området og forårsaker en enda mer oppsvulmet nese.

Is påført med jevne mellomrom er en annen effektiv måte å behandle en hovne nese på. Pass på å pakke isen eller ispakken i et håndkle i stedet for å påføre det direkte på huden. Påfør ispakningen i omtrent ti til femten minutter om gangen, med jevne mellomrom hele dagen. Ikke bare la ispakken sitte på nesen i lang tid.

Mens du prøver å behandle en hovne nese, husk å hvile og slappe av. Hvis nesen er hovnet av en annen grunn, for eksempel rosacea, kan en lege eller dermatolog kunne anbefale daglige behandlinger for å redusere rødhet og hevelse. Hvis nesen forblir oppsvulmet, og det synes ikke å være noen troverdig forklaring, er det viktig å besøke en lege som vil kunne avgjøre om en infeksjon eller annen komplikasjon er tilstede. Dette er spesielt nødvendig etter operasjonen, og spesielt viktig hvis nesen føles varm til berøring.