Hvordan behandler jeg en perforert tarm?

En perforert tarm er en alvorlig medisinsk tilstand som vanligvis behandles som en medisinsk nødsituasjon. Det skjer når et hull, rip, tåre eller punktering oppstår i tarmen. Denne unaturlige åpningen gjør at innholdet i tarmen kan leke inn i bukhulen, noe som resulterer i en svært farlig blodinfeksjon. En infeksjon av denne typen må behandles raskt, selv korte forsinkelser kan resultere i pasientens død.

Siden en perforert tarm er så alvorlig tilstand, kan den ikke behandles hjemme, med over-the-counter narkotika, eller med naturlige rettsmidler. I stedet krever denne sykdommen vanligvis kirurgisk behandling. I et slikt tilfelle åpner en kirurg bukhulen for å rense pasienten ut og reparerer deretter tåre eller punktering i tarmen.

I noen tilfeller fører tarmperforering også til medisinske problemer som involverer andre deler av pasientens tarmen. Når dette skjer, kan pasienten trenge midlertidig kolostomi. Dette innebærer å flytte en del av pasientens tyktarme inn i bukveggen og lede tarmavfall til en pose som den plasserer utenfor pasientens kropp.

Behandling av en perforert tarm krever også behandling av infeksjonen som oppstår når tarmbakterier beveger seg inn i magen. Pasienten kan gis sterke antibiotika mens han er på sykehus, og han vil vanligvis trenge å fortsette et antibiotikakurs etter en vellykket behandling. Dette behandlingsforløpet brukes til ikke bare å bekjempe den gjeldende infeksjonen, men også for å forhindre infeksjonens gjentakelse.

Etter behandling av tarmperforering, må en pasient se sin lege og få regelmessig oppfølging. Hvis legene var i stand til å finne underliggende forhold som førte til problemet, vil disse forholdene også kreve behandling. For eksempel kan forhold som Crohns sykdom og divertikulitt sette en person mer i fare for å utvikle perforering. Imidlertid er det tilfeller hvor folk utvikler tilstanden uten advarsel eller åpenbar årsak.

En perforert tarm kan også oppstå som følge av skade eller traumer. For eksempel kan et alvorlig slag mot magen være feil. En stikkende eller dyp gash i området kan også sette en person i fare.