Hvordan behandler jeg et insektbit med pus?

Behandling av et insektbit med pus er litt mer involvert enn å behandle en insektbit som ikke har utviklet en infeksjon, men det kan ofte gjøres hjemme. Pusen skal rengjøres fra bitt så grundig som mulig, og en antibiotisk salve skal brukes på såret. Bittet skal da dekkes med et bandasje for å holde det rent. Pasienter kan ta smertestillende medisiner når de behandler en infisert bite, selv om en helsepersonell bør sees hvis infeksjonen ikke forbedres innen et par dager.

Tilstedeværelsen av pus i en insektbit er et tegn på at bitt har utviklet en infeksjon. Noen insekter bærer bakterier i spytten, noe som kan føre til at en bakteriell infeksjon dannes i en bit, men det er også mulig for bakterier å gå inn i bitt såret gjennom den ødelagte huden. Uansett, behandling involverer vanligvis både behandling av bittesymptomene og infeksjonen.

For å rydde opp en mindre infeksjon i en insektbit bør såret først rengjøres grundig. En steril bomullskule eller pute kan brukes til å tørke bort pus og blod. En rensemiddel, så som såpe og vann, jod eller gnidningsalkohol kan deretter gni forsiktig på såret. Når bitt har blitt renset, kan en antibiotisk salve påføres på området, etterfulgt av en bandasje plassert slik at ytterligere forurensninger ikke kan komme inn i såret. Antibiotisk salve skal brukes på nytt som foreskrevet, og bandasjen endres ofte for å holde pus fra å samle seg rundt skaden.

Hvis et insektbid er smertefullt eller kløende, kan over-the-counter medisiner brukes til å behandle disse forholdene også. Acetaminophen og ibuprofen brukes ofte til å behandle smerten av en bit, mens et antihistamin kan tas for å stoppe det fra kløe. Aktuelle antihistaminer bør ikke brukes på insektbit med pus.

En pasient må kanskje se en helsepersonell for å behandle en smittet insektbit. En infeksjon som sprer seg eller som ikke begynner å forbedre seg innen 48 timers behandling, må vurderes fordi pasienten kan kreve oral antibiotika. Videre bør en pasient konsultere en medisinsk faglig for enhver insektbit som virker unormal da det er mange giftige insekter som kan forårsake alvorlig skade eller sykdom.