Hvordan behandler jeg forstoppelse og hyppig vannlating?

Forstoppelse og hyppig vannlating kan forekomme sammen eller separat, og det finnes en rekke mulige årsaker til begge problemene. Å spise en diett som er lav i fiber eller tar narkotiske medisiner kan føre til forstoppelse. Å være forstoppet kan da føre til blære trykk, noe som kan føre til at du urinerer oftere. Hyppig vannlating kan også forekomme av ulike grunner, inkludert blæreinfeksjon, interstitial blærebetennelse, overaktiv blære eller å drikke for mye koffein. Avhengig av årsaken, kan du behandle forstoppelse ledsaget av hyppig vannlating ved hjelp av en rekke verktøy, inkludert over-the-counter (OTC) medisiner, reseptbelagte medisiner og en endring i kostholdet.

Det finnes flere OTC-produkter tilgjengelig for å behandle forstoppelse. Laxatives er tilgjengelige som kan stimulere tarmene dine og føre til at en tarm bevegelse oppstår. Avføringstanker, som gjør avføringen lettere å passere slik at du ikke ender med fecal impaction, er et alternativ. Ta medisiner bør bare være en kortsiktig løsning for å behandle forstoppelse. Det er best å legge til mer fiber i kostholdet ditt og trene konsekvent for å holde tarmene sunne.

Når du endrer din livsstil, kan du merke din forstoppelse og hyppig vannlating er ikke lenger problemer. Hvis du er i stand til å få tarmene regelmessig og du fortsatt lider av hyppig vannlating, kan det være best å ta en avtale med en lege. Forstoppelse og hyppig vannlating går noen ganger i hånd, men hyppig vannlating kan også ha en helt egen årsak. Hvis du opplever smerte når du slår ofte og urinen lukter rar, kan du lider av en urinveisinfeksjon (UTI). Legen din må utføre en urinkultur for å bekrefte diagnosen og gi deg antibiotika for å fjerne infeksjonen.

En annen grunn til hyppig vannlating har en overaktiv blære. Kontraster kan forekomme i blæren som gir deg trang til å urinere oftere enn normalt. Legen din kan gi deg reseptbelagte medisiner som kan berolige blæren, slik at du vil urinere sjeldnere.

Du kan også oppleve hyppig vannlating på grunn av kronisk betennelse i blæren, dette kalles interstitial cystitis. Denne sykdommen kan slå noen, men kvinner er mer utsatt for sykdommen enn menn og barn er. Det er ingen kur mot interstitial cystitis, men symptomene kan styres ved bruk av medisiner som belegger blæren. Legen din kan også velge å gjøre en blæreinstillasjon, der medisinering settes direkte inn i blæren via et kateter.

Interstitial cystitis pasienter kan oppleve blære og bekken smerter sammen med hyppig vannlating. Legen din kan være i stand til å foreskrive deg narkotisk smertestillende medisinering for å hjelpe til med å håndtere dette ubehag. Narkotika kan ofte føre til forstoppelse som en bivirkning. Forstoppelse og hyppig vannlating kan være relatert, men å gjøre en innsats for å holde seg regelmessig mens du tar smertestillende medisiner, kan bidra til å sikre at hyppig vannlating ikke øker som et resultat.