Hvordan behandles en dehisced sår?

Et dehisced sår er et kirurgisk snitt som for tidlig brister åpent langs suturlinjen. Det oppstår vanligvis når sårheling blir kompromittert av dårlig etterbehandling eller andre tidligere eksisterende medisinske forhold. Målet med behandlingen er å hjelpe såret å helbrede ordentlig og forhindre infeksjon i å sette inn eller behandle en eksisterende infeksjon. Behandlingen kan omfatte antibiotika, sårpakk og negativtrykksterapi.

Diagnostisering av den underliggende årsaken bak det dehisced såret kan bidra til å bestemme det beste løpet av behandlingen. Mens hovedmålet er å kontrollere infeksjon og helbrede såret uten ytterligere komplikasjoner, hvis en sekundær tilstand bidro til å forårsake såret i første omgang, må det behandles. Bortsett fra dårlig etterbehandling, kan flere andre faktorer øke sannsynligheten for å utvikle et dehisced sår, inkludert dårlig blodtilførsel til såret, bruk av antiinflammatoriske medisiner som hemmer sårheling og fysisk stress på området rundt såret. Genetiske forhold som forhindrer normal kollagenproduksjon kan også gjøre sårheling mer utfordrende.

Hvis dehisced såret er dypt, kan behandling kreve at sårpakkene pakkes for å hjelpe det å helbrede fra innsiden ut. Under denne behandlingen pakkes såret fra det dypeste laget til topplaget med sterilt gasbind eller spesielle medisinske materialer. Materialet tjener flere formål: det støtter muskelstrukturen rundt såret, forhindrer at såret lukkes i topplaget mens du forlater de dypere lagene åpne og absorberer væskene i såret. Avhengig av sårets dybde, kan det ta flere uker til måneder før det er fullstendig helbredet, og pakken må endres hver dag.

Et svært alvorlig eller dypt dehisced sår kan kreve negativ trykksårsterapi, også kalt sårvakterapi. Behandlingsmetoder varierer avhengig av hvilken type utstyr som brukes, men den generelle metoden innebærer å skape en tett forsegling over såret og ved hjelp av en spesiell maskin for å gi suge inne i forseglingen. Maskinen trenger vanligvis å være igjen hele dagen i løpet av hver dag behandlingen er foreskrevet. En sykepleier eller sårpleiespesialist overvåker behandlingen og endrer sårvakten tre ganger i uken. Total behandlingstid kan ta mellom to og fire uker.

Kontrollere infeksjon er en annen viktig del av avviklet sårbehandling. Hvis en bakteriell infeksjon er tilstede, vil antibiotika sannsynligvis bli foreskrevet. Hvilken type medikament som brukes, avhenger av hvilken type infeksjon og pasientens toleranse for forskjellige typer antibiotika. Sikre tilstrekkelig ernæring med en diett rik på protein og C-vitamin kan bidra til å fremskynde sårhelingstid. I alvorlige tilfeller, spesielt i avvikede sår som får tarmen til å stikke ut gjennom såret, kan det være nødvendig med kirurgi.