Hvordan forteller jeg forskjellen mellom en kald og bronkitt?

Hovedforskjellen mellom en kald og bronkitt relaterer seg til alvorlighetsgraden av hver. Du vil nok ikke få bronkitt med mindre du har forkjølelse eller en slags øvre luftveisinfeksjon først fordi bronkitt er normalt forårsaket av forkjølelse, og det utvikler seg når luftveiene som fører til lungene blir betent og irritert. Hvis du lider av rennende nese, sinus smerte, og mild hoste eller ondt i halsen, har du sannsynligvis bare forkjølelse. I tilfelle at din forkjølelse blir verre og du utvikler en vedvarende hoste som er uproduktiv og varer i noen uker opp til en måned, kan du få bronkitt. En annen av de viktigste forskjellene mellom forkjølelse og bronkitt er kroppstemperaturen din, fordi du ikke kan kjøre feber med forkjølelse, men du vil sannsynligvis kjøre feber med bronkitt.

Hvis du har en forkjølelse som har lengtes lenger enn normalt, kan du være i fare for å utvikle bronkitt. I tillegg til en vedvarende hoste og feber inneholder andre symptomer på bronkitt typisk en smertefull brennende følelse i brystet sammen med heshet eller hvesenhet. Det er svært viktig at du ser en lege hvis du er usikker på forskjellen mellom forkjølelse og bronkitt fordi bronkitt ofte krever medisinsk behandling. Bronkitt er vanligvis forårsaket av bakterier eller et virus, og hvis bakterier er årsaken til bronkitt, kan legen din foreskrive antibiotika for å kvitte seg med infeksjonen.

En annen grunn til at det er viktig å forstå forskjellen mellom en kald og bronkitt, er at bronkitt noen ganger blir lungebetennelse, noe som kan være livstruende. Legen din vil kunne evaluere symptomene dine for å avgjøre om du har forkjølelse, bronkitt eller lungebetennelse. Symptomene på bronkitt ligner ofte symptomer på lungebetennelse, og derfor begår mange mennesker disse sykdommene for hverandre. Med lungebetennelse, vil feberen din vanligvis gå mye høyere enn det ville hvis bronkitt var problemet. Hvis du har lungebetennelse, kan du også oppleve risting, kulderystelser og kortpustethet.

Bronkitt betraktes ikke som en livstruende sykdom, men hvis kulden har vart lenger enn en uke, og du har en svært vedvarende hoste som ikke ser ut til å bli bedre, bør du definitivt gå til legen din. I tillegg til antibiotika, kan legen din kanskje foreskrive en hostesuppressant for at du skal ta om natten slik at hosten din ikke vil forstyrre søvnen. Antibiotika kan ikke være nødvendig hvis bronkittene er virale, og det bør gå vekk alene når kroppen din løser seg av viruset som forårsaket det.