Hvordan forteller jeg om jeg har sprukket eller knust ribbe?

Hvis du har liddesmerter, kan typen av smerte og andre tilknyttede symptomer indikere om de er sprukket eller knust. Skarp smerte, spesielt i siden, blåmerker i samme område som smerten, ubehag som blir verre når du beveger deg rundt, det er vanskelig å puste, og en følelse av tetthet i brystet kan tyde på en pause eller sprekke. Du bør se en medisinsk profesjonell hvis du tror at ribbenene dine kan bli ødelagte, spesielt hvis du har problemer med å puste.

Det første du må vurdere er om du har hatt et slag eller vært i en ulykke som sannsynligvis vil forårsake en slik ribbeinskade. For eksempel, hvis du nylig har blitt rammet i brystet, hatt et fall, eller vært i en bilulykke, er det mer sannsynlig at du kunne ha hatt en revnet eller knust ribbe. På samme måte, hvis du har hatt en sykdom som får deg til å hoste voldsomt, kan dette også forårsake ribbeskadigelse. Hvis du derimot ikke har hatt slike problemer, kan du vurdere andre kilder som mer sannsynlige årsaker til symptomene dine.

Plasseringen av smerten du føler kan vise seg å være en sterk indikasjon på om du har sprukket eller knust ribbe eller et annet problem. Hvis smerten du har er i din side, er moderat til alvorlig, og forverres når du beveger deg rundt eller bøyer over, kan dette sterkt foreslå et problem med en ribbe. Du kan også merke at smerten i ribbeina blir verre når du puster dypt, ler, hoster eller nyser. Din ubehag kan imidlertid forbli konstant til en viss grad, uansett hva du gjør.

Du kan også legge merke til at huden i det området du føler smerten virker skadet. Et slikt utadgående tegn er mer sannsynlig å utvikle, hvis du har skadet ribbenene som følge av fall, slag eller annen ulykke. Hvis ribbeskadningen skyldes hoste, kan ekstern blåmerking være mindre sannsynlig.

Det er viktig å merke seg at en revnet eller knust ribbe ofte ikke er et mindre problem som sikkert kan ignoreres. Noen ganger kan en knust ribbe skade lungevæv. Som sådan er det lurt å se en helsepersonell for behandling for mulig ribbeskadigelse. I tillegg, hvis du har symptomer som tetthet i brystet og problemer med å puste, søk øyeblikkelig beredskap.