Hvordan kan jeg behandle et klindamycinutslett?

Den beste behandlingen for et klindamycinutslett er vanligvis å avbryte medisinen. Hvis dette ikke er mulig, eller utslettene ser ut til å være relativt milde, kan enkelte aktuelle medisiner kontrollere utbruddet og gjøre pasienten mer komfortabel. Noen ganger er et stoffutslett ledsaget av hodepine, blåsing og alvorlig kvalme, i hvilket tilfelle pasienten kan ha en alvorlig medisinreaksjon. Disse pasientene kan kreve sykehusinnleggelse for å håndtere reaksjonen. En lege eller medisinsk faglig kan utføre en evaluering for å bestemme det beste alternativet.

Noen pasienter som tar antibiotika clindamycin utvikler hudutbrudd. Disse kan starte med grov, rødmet hud som kan bli tørr, flakket eller blåset. Hos pasienter som ikke har noen andre medisiner, er det enkelt å finne klindamycin som skyldige. Legen kan anbefale å stoppe stoffet og bytte til et annet antibiotika. Innen tre til fem dager, bør clindamycin utslett rydde opp.

Mens det gjenopprettes etter at medisinen er tatt, kan enkelte pasienter bruke lokalisert hydrokortison eller antihistaminer for å redusere kløe. Fuktighetskremer kan også hjelpe i denne perioden. Det er viktig å unngå riper på utslett, selv om det er kløende eller smertefullt, da dette kan skape lesjoner i huden. Disse kan gjøre pasienten utsatt for infeksjon og kan potensielt forårsake arrdannelse.

I tilfelle av mildt klindamycinutslett, kan legen anbefale å holde pasienten på medisinen, spesielt hvis kurset er nesten over. Disse pasientene kan bruke aktuelle medisiner for å håndtere utslett og må overvåke det for tegn på progresjon. Hvis clindamycin utslett blir verre eller pasienten utvikler sekundære symptomer som indikerer alvorlig reaksjon, inkludert pustevansker, tretthet og hodepine, kan det være nødvendig å stoppe medikamentet. Pasienter skal rapportere endringer i tilstanden til en lege eller medisinsk faglig, som kan avgjøre om de er utsatt for alvorlige reaksjoner.

Etter en historie med clindamycinutslett, kan det være nødvendig å unngå medisiner i fremtiden. Pasienter kan diskutere alternativer til dette antibiotika i tilfelle de trenger resept, for å avgjøre om et bedre legemiddel er tilgjengelig. Allergiske reaksjoner som utslett kan bli verre med fremtidig eksponering, og det er fare for alvorlige komplikasjoner. Selv om disse er sjeldne, kan det være anbefalt å holde pasienten tryggere og sunnere hvis en annen medisin er tilgjengelig som et alternativ. Det kan også være tilrådelig å spørre om det er fare for bivirkninger ved relaterte medisiner, og om disse også bør unngås.