Hvordan kan jeg hjelpe meg sjenert barn?

Skygge er en situasjon som nesten alle barn håndterer i en viss grad. Mens det er barn som er så overvunnet at han eller hun ikke kan fungere, kan det typiske sjenert barnet ganske enkelt ha en vanskelig tid å tilpasse seg forandringer i hjemmet eller skolemiljøet, eller være i behov av noen tillitsbyggere.

Den første tingen å forstå om et sjenert barn er at svært få situasjoner faktisk involverer en dyprotet sosial fobi som kremer barnets evne til å samhandle med andre. Oftere kan barnet være perfekt behagelig å samhandle med foreldre, søsken og kanskje en eller to nære venner. I slike situasjoner kan en mangel på selvtillit være roten til syndigheten. Det er to grunnleggende måter å bidra til å bygge det konfidensnivået og hjelpe syndigheten til å begynne å trekke seg ned.

Først innse at det sjenerte barnet kan være et uinformert barn som nøler med å bli involvert fordi han eller hun ikke vet hvordan man skal samhandle i en gitt sosial situasjon. For eksempel, en ung gutt som ikke synes å bry seg om å engasjere seg i et baseballspill med nabolaget, kan gutta mangle i arbeidskunnskap om spillet. Ønsker å ikke virke uintelligent før sine jevnaldrende, er det lettere å bare unngå situasjonen og bli hjemme.

De fleste tøver ikke med å prøve noe nytt når det ikke er noen forkunnskaper eller forståelse av det grunnleggende i oppgaven. Denne egenskapen er forstørret hos barn, som lett blir stengt av latterliggjøring. Hvis skamheten synes å være på grunn av et ønske om å unngå det ukjente, vil det være en stor forskjell å utruste barnet med kunnskap. I tillegg tillater det å utøve og gjennomføre kunnskapen i en sikker sone, for eksempel bakgården, barnet på vei for å ta noen sjanser og nå ut.

Mens mange barn er helt komfortable med oppgaver, kan han eller hun ikke føle seg komfortabel med å sosialisere seg med andre. Igjen, hvis det sjenerte barnet gjør det bra med foreldre og andre pålitelige kjære, kan mangel på selvtillit være roten til syndigheten. Å arrangere for en eller to klassekamerater å komme til en lekedato som er spesielt for en bestemt aktivitet, som for eksempel svømming i bakgårdsbassenget, kan være en måte å hjelpe barnet til å øke sin evne til å samhandle sosialt.

Trikset er å kombinere planlagte aktiviteter med et sted som barnet anser som trygt. De kombinerte aktivitetene vil gi fokus, så det er noe å snakke om, og det trygge stedet hjelper barnet til å føle seg i kontroll over samspillet. Over tid kan vekten bevege seg fra planlagte aktiviteter til bare å komme sammen. Derfra kan det sjenerte barnet begynne å vise ønsket om å delta i aktiviteter utenfor de vanlige trygge sonene.

Et sjenert barn kan føle seg som om han eller hun må snakke hele tiden for å samhandle effektivt. Hjelp barnet ditt til å forstå at en stor del av sosialisering lytter til hva andre mennesker har å si, og lærer å stille spørsmål som bidrar til å stimulere andre til å snakke om deres interesser. Dette tillater ikke bare barnet å dele om seg selv når et komfortnivå er etablert, det gjør det også mulig for barnet å lære mer om andre mennesker. Å lære at andre kan ha lignende tanker, kan ofte bygge broer og gjøre det lettere å samhandle med andre barn.

Selvfølgelig må et sjenert barn som ikke svarer godt på denne typen oppmuntring, faktisk bli vurdert for sosiale fobier. Ofte kan en skolerådgiver anbefale en terapeut som vil evaluere barnet og avgjøre hvilke typer behandlinger som er i beste interesse for barnet. Hvorvidt barnet bare trenger mer kunnskap og tillit til å begynne å samhandle med andre, eller om profesjonell hjelp er nødvendig, er den gode nyheten at skamhet kan behandles og overvinnes.