Hvordan kan jeg unngå opprørt mage fra antibiotika?

Antibiotika er fantastiske stoffer – de kan effektivt drepe bakterier og eliminere infeksjoner, men de fører noen ganger risikoen for å produsere negative bivirkninger som opprørt og sår i magen. Det finnes en rekke måter å håndtere en opprørt mage fra antibiotika, og disse inkluderer å velge type antibiotika nøye, supplere med levende aktive kulturer, og få ekstra legehjelp hvis opprørt mage er alvorlig.

Den første tingen som kan bidra til å angripe magen fra antibiotika er valget av medisin. Noen antibiotika har en mye større risiko for å forårsake mageproblemer. De fleste medikamenter har dette som en bivirkning, men i visse legemidler, spesielt i grupper som makrolidklassen (erytromycin, klaritromycin, etc), er sjansen for å få mageproblemer som diaré å være større. Hvis folk har hatt mageproblemer med et bestemt antibiotika tidligere, kan de sikkert fortelle leger, og et annet stoff med færre bivirkninger kan velges i stedet. Alternativt, noen medisiner kommer i former laget med et enterisk belegg, som kan bidra til å redusere mageirritasjon.

Det er også svært viktig å ta vare på advarselsetiketter for å forhindre en høy frekvens av bivirkninger. Enhver retning at en medisin skal tas med mat må følges. Vanligvis er denne anbefalingen rettet mot magesmerter som kan oppstå hvis medisinen tas på tom mage. Vurder et “ta med mat” forslag seriøst og følg instruksjonene.

En annen grunn til at folk får opprørt mage med antibiotika, er fordi de fleste av disse stoffene ikke diskriminerer mellom dårlige og fordelaktige bakterier. Alle mennesker har gode bakterier i sitt gastrointestinale system som hjelper til med fordøyelsen. Da dette er utarmet av antibiotikumets arbeid, kan det oppstå mageforstyrrelser, og folk flest får diaré. En metode for å forhindre dette er å legge tilbake gunstige bakterier ved å ta levende aktive kulturer. Folk kan enten ta acidophilus eller spise yoghurt med levende kulturer. Ikke bare kan denne hjelpen i fordøyelsen, men det kan også noen ganger forhindre gjærinfeksjoner.

På råd fra leger, kan folk også behandle noen av symptomene på en opprørt mage med over-the-counter medisiner. Narkotika som forhindrer diaré eller stopper kvalme eller halsbrann kan være hensiktsmessig. Pasienter bør alltid søke råd før de går til apotek for disse legemidlene, fordi noen medisiner kan være i konflikt med antibiotika de tar.

Av og til fortsetter den opprørt magen, og noen alvorlige bivirkninger kan påvirke gastrointestinale arbeid. Hvis diaré eller oppkast starter og ikke stopper eller blir alvorlig, bør folk definitivt kontakte sine leger. Å se en lege med en gang er også viktig hvis det oppstår magesmerter som oppkast i blodet, har svart, tarry avføring eller opplever ekstrem magesmerter. Disse kan tyde på alvorlige sykdommer, som betennelse eller plutselig utvikling av sår. I de fleste tilfeller bør folk ikke slutte å ta antibiotika, med mindre det er anbefalt av en lege.