Hvordan kvitterer jeg med inngroede hårboller?

Ingroede hårboller, eller barberhud, kan være smertefulle gener. Barbering eller pusset hår på ansiktet eller kroppen kan resultere i en skarp kant som krøller innover og penetrerer huden. Når håret dobler seg inn i follikkelen, kan det forårsake irritasjon, betennelse, rødhet og vedvarende kløe. De fleste inngrodde hår kan behandles hjemme ved å skrubbe og vaske irritasjonsstedet to til tre ganger om dagen. En spesielt vanskelig inngrodd hårbukk kan lindres ved å forsiktig trekke hårets ende ut av huden med en steril nål eller pinsett.

Legene oppfordrer folk til å unngå å ripe eller gni inngroede hårboller, da det kan forårsake ytterligere irritasjon og muligens føre til bakteriell infeksjon. I stedet anbefaler de fleste fagfolk å forsøke å holde huden ren med milde såper og alkoholfrie eksfolierende produkter. Lett skrubbe innfelt hårboller med såpevann kan fjerne overflødig smuss, døde hudceller og bakterier fra stedet. Skrubbebevegelsen beder også håret om å bryte seg fri fra follikkelen og begynne å vokse utover normalt. De fleste inngrodde hår frigjøres innen en uke etter forsiktig vask.

Hvis inngroede hårstumper fortsetter eller forårsaker betydelig ubehag, kan en person prøve å bli kvitt dem ved å manuelt trekke skarpe kanter ut av folliklene. Hvis et hår er stort nok til å gripe med et par pinsetter, kan en person forsøke å ta fat og dra på den. En steril nål kan brukes til å komme like under krøllet av et lite hår uten å trenge inn i huden. Riktig vasking er viktig etter at håret er fjernet for å sikre at follikkelen ikke blir smittet.

En person som har hyppige, utbredt eller vedvarende inngrodd hår bør besøke en hudlege for å lære om andre behandlingsalternativer. En lege kan manuelt fjerne hår med spesialiserte nåler og foreskrive en aktuell tretinoinkrem for å exfoliere huden. Hvis rødhet og irritasjon vedvarer, kan dermatologen bruke en kortikosteroidkrem for å redusere betennelse. Muntlig eller aktuell antibiotika kan også gis hvis tegn på infeksjon er tilstede.

Det er ikke alltid mulig å forhindre inngrodd hårhud, men visse skritt kan tas for å redusere sannsynligheten for hyppige problemer. Det er en god ide å unngå å barbere et spesielt utsatt område når det er mulig. Hvis barbering er nødvendig, kan en person bruke smurt barberkrem og geler og skarpe knivblad. Sjampo og kremer designet for å fjerne hår kan være et nyttig alternativ til barbering, så lenge de brukes nøyaktig i henhold til anvisninger. Alternativt kan en person også velge en semi-permanent laser hårfjerning prosedyre på en hudlege kontor.