Hvordan velger jeg det beste sårrenset?

Målet med enhver sårrenser er å fungere som en antiseptisk, drepende skadelig bakterie eller virus på stedet for overflatesår. Det finnes en rekke sårrengjøringsmidler med forskjellige aktive ingredienser, slik som gnidningsalkohol, hydrogenperoksid eller jod. Mens disse ingrediensene er kjent for å ha antibakterielle egenskaper, er det vanskelig å vurdere hvordan de utfører i den virkelige verden. Kommersielle kluter, geler eller lotioner har blitt funnet å være bedre antibakterielle valg enn de som kommer fra naturlige produkter. Det er sannsynligvis like viktig å vite hvordan man behandler sårtyper som det er å velge en rengjøringsmiddel for det.

Såpe kan fjerne bakterier og smuss fra et sår, men såpe som ikke har antibakterielle ingredienser dør vanligvis ikke bakterier. Antiseptiske kluter er enkle å bruke, drepe bakterier og fjerne smuss fra såret. Gniddende alkohol er effektiv, men gir ubehagelige røyk, er brannfarlig og kan irritere øynene. Hydrogenperoksid er effektivt, men også et øyeirriterende middel. Jod forårsaker mindre stikk av huden, men bør holdes vekk fra øynene. Alle er skadelige hvis de svelges og har andre bivirkninger, så les alltid advarselsetiketter nøye.

Blødning er faktisk en naturlig sårrenser som fjerner noe smuss eller annet materiale fra mindre kutt, så det er egentlig bare nødvendig å rense rundt og vekk fra såret, som begynner ved kantene. Rengjøring med en serie rene bomullsbolter eller gasbind og bruk av nye etter hver passering er en god måte å rense et sår med eller uten rensemiddel.

Et punkteringsår er ikke lett forbedret av en sårrenser og bare overflaten skal rengjøres. En lege bør konsulteres for å se om antibiotika eller muligens et tetanusskudd vil være nødvendig. Dette skyldes at årsaken til et punkteringsår, slik som en negle- eller dyrbit, trenger inn i vevet og kan sette bakterier i kroppen. Også punkterings sår bløder vanligvis mindre enn kutt hvor mer hud er skadet.

Man bør ikke forsøke å rense forbrenninger på samme måte som et blødende sår. Snarere, i stedet for et sårrenser, bør man fordype den brente delen i kaldt vann, helst i 10 minutter. Hvis det er en kjemisk forbrenning forårsaket av et korrosivt middel, er kaldt vann det eneste sårrenser som skal brukes og skal kjøres til kjemikaliet er fjernet eller fortynnet. Ikke bruk en salve eller kremer til noen brannsår, bortsett fra de mest små, som mild solbrenthet.