I oftalmologi, hva er tonometri?

I oftalmologi refererer tonometri til målinger av intraokulært trykk som kan diagnostisere forhold som glaukom. Intraokulært trykk (IOP) er trykket forårsaket av væsker i øyet. Høyt intraokulært trykk kan skade nerver i øynene og føre til synstap. Siden høyt intraokulært trykk ofte er den største risikofaktoren for sykdommer som glaukom, kontrollerer øyeomsorgspersonalet vanligvis IOP sammen med andre undersøkelser av øynene under en kontroll.

Verktøyet som brukes i disse undersøkelsene kalles en tonometer, som tilstrekkelig måler IOP. Det gjør det ved å måle hornhinnenes motstand mot utetrykk. Det er flere måter å gjøre disse testene på.

Noen oftalmologer utfører en ikke-kontaktmåling. En luftpust blir skutt i øyet på nært hold og kornealreaksjonen observeres. Dette er en ofte brukt form for tonometri, men ifølge de fleste leger er det også den minst nøyaktige måten å oppdage høy IOP.

En annen mer nøyaktig form kalles applanasjon eller Goldman tonometri. I denne type eksamen bruker øyeleggen en liten sonde som flater en liten del av hornhinnen. IOP er bestemt av vekten eller kraften som trengs for å få hornhinnen til å strekke seg inn.

Noen oftalmologer og optometriste bytter nå til den mer moderne metoden for elektronisk inntrengningstonometri. Denne prosedyren utøver ikke trykk på øyet, men utfører i stedet en elektrisk lesning av øyetrykk. Det er ganske som stripene folk legger på pannen for å ta kroppens temperatur. Hvis resultatene er tvilsomme, kan mer enn en type tonometer brukes i en undersøkelse.

En annen form er inntrykkstonometri. Et lite plunger som instrument får hornhinnen til å strekke seg, lik den teknikken som brukes i applanasjon. Mengden av vekt som trengs for å hinne hornhinnen, bestemmer at IOP-større vekten oversettes til høyere trykk.

Denne prosedyren er generelt smertefri og er en del av en rutinemessig øyeundersøkelse. Noen mennesker kan føle seg lite ubehag eller liten irritasjon ved å ha øynene berørt, men vanligvis blir øynene behandlet med en midlertidig bedøvelse. Dette gjør at noen instrumenter berører øynene, svært lite sannsynlig. Målinger er tatt svært raskt, bare tar opp et minutt til to av en total undersøkelse.

Faktisk, siden tonometri er generelt smertefri, bør man rapportere øye ubehag til øye legen. Hvis øyet forblir smertefullt i en dag til to dager, kan dette indikere infeksjon eller riper på hornhinnen. Dette skjer sjelden. Noen mennesker kan legge merke til noen smerter med denne prosedyren etter å ha laser øyeoperasjon. I disse tilfellene er smerten vanligvis et resultat av operasjonen og ikke tonometriundersøkelsen.